İmplant

Dental implantlar, ağzında hiç diş bulunmayan veya bir yada birden fazla diş eksikliklerinde yapay kökler olarak kullanılmaktadır. Diş implantlarıyla desteklenen protezler sayesinde ana dişiniz gibi çiğneme yapılmakta ve ayrıca çok daha başarılı estetik sonuçlar alınabilmektedir. Tek diş eksikliklerinde de komşu dişlerde hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan sağlıklı dişler yapılabilmektedir.İmplantlar vücut dokuları tarafından kabul edilen ve son derece dayanıklı, ileri teknoloji ürünü olan titanyumdan imal edilmektedir.

dental implant

Lokal anestezi altında yarım saat kadar süren bir operasyonla yerleştirilirler.Ağızda ömür boyu sorunsuz fonksiyon görmeleri amaçlanır. İmplantların yüzeyleri özel işlemlerden geçirildiği için kemiğe özel bir bağ oluşturarak mekanik ve hücresel tutunurlar. Bağlantının oluşması için 3-6 ay arasında beklenmesi en ideal yöntemdir.

Son yıllarda beklenmeden protez yapılması konusunda araştırmalar vardır.İmmediat (hemen) yükleme denen bu yöntemde dokunun durumu,implant bölgesi,yerleştirme sırasında uygulanan tork kuvveti,laboratuar gibi bir çok kriterin birbiriyle tam uyumlu olması gerekmektedir. Bu ilişkilerdeki minimal uyumsuzluklar implantın kaybıyla sonuçlanacağı için bekleme sürelerine tam olarak uyulması hastanın menfaatinedir. Çekim boşlukları ve iyileşmiş kretlere uygulanan implantların, yapılan erken yükleme altındaki reaksiyonları karşılaştırılmış, sonuçta immediyat yüklemede %20 kayıp riski tespit edilmiştir.

implant
Kimlere implant tedavisi uygulanabilinir ?

Puberte (buluğ çağı) dönemini bitirmiş erişkinlere
Genel sağlık durumunu etkileyen hastalıkları olmayanlara
Diyabetlilerde, diyabeti kontrol altında ve regüle olanlara
İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik dokusu bulunanlara
(kemik dokusu yetersizse yapay kemik kullanılabilir)
İmplant yapmak için üst yaş sınırlaması yoktur.

implant

Başarı kriterleri :
Uygun Teşhis ve Tedavi Planlaması
Uygun vaka ve implant seçimi
Mevcut kemik kalınlığı ve kemik yüksekliği
İmplant üzerinde yapılan protezlerin karşıt dişlerle ilişkileri
Ağız hijyeni
Operasyon sırasında odanın ve aletlerin sterilizasyonu
Hastanın genel sağlık durumu(diyabetin kontrol altında olması gerekir)
Operasyon sonrasında alkol ve sigara kullanmamak.
Düzenli 3-6 aylık dişhekimi kontrolleri.

İMPLANT YAPIMININ BEŞ ETABI

1-Muayene

Bu etap tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, Dişhekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir. Bu etapta implanta ve sonradan yapılacak proteze karar verecek hekimin bu konuda deneyimli olması ve planlamayı implantı uygulayacak Çene Cerrahı ile birlikte yapması çok önemlidir.

2-Operasyon

Operasyon Çene Cerrahı tarafından yapılmalıdır. Protezi yapacak hekim de operasyona katılmalı ve uygulamanın planlandığı şekilde yapılmasına yardımcı olmalıdır. İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İnsizyon dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. İmplant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.

3-İyileşme safhası

İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 3 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir. İyileşme süresi sırasında, implantı uygulayan Cerrah belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.

4-İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi

İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yerleştirilir.

5-Protezin Yapılması

Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile protez uzmanı tarafından ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir.

Tek diş eksikliği;

Tek diş eksikliğiniz varsa, tek diş implant uygulaması genellikle çiğneme fonksiyonunu restore eder ve doğal görünümlü dişe sahip olmanızı sağlar!

Kısmi Dişsizlik;

Kısmi dişsizlik durumlarında, birkaç implant desteklenen köprü ya da kronlar, işlev ve görünüm açısından doğala en yakın ideal çözümler sunar.

Total Dişsizlik;

Eğer üst ya da alt çenenizde (veya her ikisinde birden) total dişsizlik sorununuz varsa yeterli sayıda implant ile desteklenmiş yada sabt protez seçeneklerinden birini (veya her ikisini) seçebilirsiniz.

Sabit protez 5 yada daha fazla implant ile desteklenir ve yalnızca diş hekimi tarafından geri çıkarılabilir.

Hareketli protez sabit kullanılabilen fakat ihtiyaç duyulduğunda kolayca çıkarılabilen taşıyıcı parçalar kullanılarak iki ya da daha fazla implantla tutturulmuş üst yapılardır.

Protez implant üzerine yerleştirildiğinde topuz tutucular sayesinde sıkıca tutturulur. Konuşma, çiğneme ve gülme gibi hareketlerde kesinlikle çıkma riski yoktur. Tedavi seçeneği hastanın kendi kişisel durumuna bağlıdır.

Hem sabit, hemde hareketli protez implant dişler sizin gülerken, çiğnerken, konuşurken hiç bir endişe duymadan hayatınızı yaşamanızı sağlamaktadır.

Dental implant ve estetik dişler

Geleneksel Protezlere Kıyasla Dental İmplantlarla Desteklenen Protezler Arasında Nasıl Farklılıklar Vardır ?

implant
  • Doğal dişler gibi işlev görür, kendi dişleriniz gibi görünür ve öyle hissettirir.
  • Konuşmanızı, gülmenizi ve yemek yemenizi güvenli kılar. Çıkmaz, hareket etmez.
  • Rahat kullanılır ve kalıcıdır.
  • Destek için fazladan dişlere gerek duymaz. Bu sayede sağlam dişlerinizin kesilmesine veya çekilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Hangi durumlarda implant yapılır ?
Tek Diş Eksikliğinde
tek implant
Birkaç Diş Eksikliğinde
çok diş eksikliği
Total Dişsizlikte
tam dişsizlik