20 lik Dişler Çekilmeli Mi ? 20 lik Dişler Neden Çekilir ?

Yirmi yaş dişleri (20’lik dişler) diğer adıyla üçüncü azı dişleri, her köşede bir tane olmak üzere ağzın en arkasında yer alan ve genellikle 17-23 yaşları arasında çıkan dört büyük azı dişidir.

Diş hekimine gittiğinizde, en sık karşılaşılan işlemlerden birinin 20’lik diş çekimi olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedenini merak etmiş olabilirsiniz. 20lik dişler çekilmesi gereken zararlı dişler midir?

yirmilik diş

Öncelikle yirmilik dişlerin diğer dişlerden daha kötü, daha zayıf, ya da zararlı dişler olmadığını ifade ederek başlayalım. Boyut itibariyle biraz daha küçük, form itibariyle biraz daha farklı şekillerde olabilmekle birlikte aslında diğer azı dişlerine benzemektedirler. Dolayısıyla düzgünce, yerli yerine gelmiş, normal pozisyonda yerleşmiş, uygun fonksiyon gören yirmilik dişlerin çekilmesini gerektiren bir durum yoktur.

20lik diş

Yirmilik dişlerde sıkça sorun yaşamamızın temel nedeni, ağızda en son çıkan dişler olmaları ve bu yüzden çene yapısında yeterli yer bulamamalarıdır. Sürmek için yeterli yer bulamadıklarında da ya sağdan, ya soldan, ilerleyebildikleri yoldan, istenmeyen bir pozisyonda sürerler. Ya da hiç yer bulamayıp yarı gömülü veya tam gömülü olarak kalabilirler. Hatta tam yatık bir şekilde öylece kalabilirler. Bu şekilde kalmaları da, bir başka yazımızda bahsedeceğimiz sorunlara sebep olacağından 20 lik dişlerin çekilmesi kararının verilmesine neden olur.

Her 20’lik diş çekilmek zorunda değildir, ancak sorun çıkardığında çekim kaçınılmaz olabilir